Detox sapkuur met Juizs

Al geruime tijd wilde ik eens een detox sap kuur uitproberen om te kijken wat het met mijn lichaam en klachten zou doen. Door de reuma en buikklachten die ik krijg na het eten van bepaalde voeding wilde ik alle rotzooi uit mijn lichaam gooien met een detox en fris beginnen. Zo gezegd zo gedaan, met Juizs heb ik een 3 daagse All day sap kuur gedaan. 

Waarom detoxen?

Een detox sapkuur is eigenlijk alsof je de reset knop van je lichaam indrukt. Je belast je lichaam voor een korte periode niet met het verwerken van voedsel. Dit concept wordt ook wel intermittent fasting (IF) genoemd. Met IF verleng je eigenlijk de periode waarin je je lichaam laat herstellen. Dit geeft je lichaam de kans om laaggradige ontstekingen op te ruimen. In de dagen dat je niet eet, spreek je automatisch je reserves (glycogeen en vet) aan. Hierdoor val je af. 

All day of till diner            

Je kan uit 2 varianten kiezen, de 'All day' of 'Till diner'. Zoals de namen al zeggen is de eerste de gehele dag door sapjes drinken en tot het avondeten betekend dat je 's avonds een lichte vegetarische maaltijd mag nuttigen. Ik wilde het meeste effect uit 3 dagen halen dus heb ik gekozen voor de 'All day' variant. Dit zijn 24 flesjes, verdeeld in 6 shotjes, 3 kokoswater, 3 smoothies en 12 sappen. 

Afbouwen

Het is belangrijk dat je gaat afbouwen met je voedsel inname voordat je gaat starten met de detox kuur. Ik heb al ervaring met Intermittend Fasting en ben 3 dagen ervoor begonnen met vegetarisch en glutenvrij eten, weinig vet en suiker en geen frisdranken meer. Zo bereid je je lichaam al goed voor op de detox. Dit is heel belangrijk! De detox is al zwaar genoeg dus zorg ervoor dat je dit niet van de ene op de andere dag gaat doen! Vooral als je een koffiedrinker bent moet je hier goed mee afbouwen om ernstige hoofdpijn te voorkomen. 

Het moment van de waarheid      

Maandag t/m woensdag afgebouwd, woensdagavond kwamen de sappen binnen en donderdagochtend kon ik meteen beginnen. Het ritme heeft al iets weg van Intermittend Fasting. Je begint om 9 uur met een shotje om je spijsvertering op gang te krijgen. Pas om 11 uur mag je je eerste smoothie drinken. Je drinkt om de 2 uur een flesje en tussendoor mag je kokoswater, water en kruidenthee drinken. 

De eerste dag was 'Green Day' en persoonlijk stonden een aantal sapjes daarin mij tegen. Maar smaken verschillen, want manlief snapte na proeven niet wat ik zo vies aan bepaalde sapjes vond. Dus dit is relatief natuurlijk. 

Ik was flink slap gedurende de 3 dagen, ik had vooral einde van de dag nergens meer zin in. Wilde liggen en voor me uit staren. Kon me ook slecht concentreren. Vooral dag 3 was ik erg chagrijnig. Ik heb meermaals gedacht om de handdoek in de ring te gooien en een lekker olijfje of stukje brood te pakken ;) Maar dan was alles voor niets geweest dus mind over body en doorzetten is the key!!

Gewichtverlies

Ik had al jaren niet op de weegschaal gestaan ivm mijn haat/liefde relatie met de weegschaal. Ik kan hier altijd heel erg down van worden dus vermijd ik het liever. Nu wilde ik toch graag bijhouden hoeveel gewicht ik verloor gedurende de dagen, dus hop erop! Ik schrok me wild helaas en dit was ook dermate een goede motivatie om door te pakken. Ik ben na 3 dagen detox 2,7kg kwijt geraakt en dat is voornamelijk vocht, vet en spiermassa (al zal ik die niet veel missen, want ik had al niet veel haha). Nu is het belangrijk om deze niet meteen er aan te eten als je klaar bent met de detox sap kuur.

Opbouwen

Zoals het belangrijk was om af te bouwen moet je nu weer rustig opbouwen. Je lichaam is niet meer gewend aan vast voedsel en je darmen hebben bijna stil gelegen de afgelopen 3 dagen. Dus laat je lichaam weer rustig wennen aan vast voedsel. Het is een vliegende start als je wilt afvallen, maar dan moet je daarna ook wel goed het opbouwschema aanhouden en niet in oude gewoontes vallen. Bij Juizs krijg je een recepten boek mee waar het hele af- en opbouw schema in staat. Ik geef hier weer mijn eigen draai aan omdat ik vind dat mijn recepten lekkerder zijn ;)

Conclusie

Ik ben blij dat ik het gedaan heb en volgehouden heb. Want het allerbelangrijkste vond ik de detox, dat alle schadelijke stoffen uit mijn lichaam zijn en ik nu fris kan beginnen. 

Het was wel erg zwaar en ik vond het feit dat je geen vast voedsel mag en alleen maar koude sapjes niet meer leuk op den duur. Ik geniet gewoon heel erg van lekker eten dus dat was echt een gemis voor me.

Daarbij is het wel superfijn dat ik 2,7 kg ben afgevallen in 3 dagen en wil ik mijn totaal gewicht nog iets naar beneden dus ga ik volhouden met Glutenvrij en Vegetarisch IF voor een maand.

 

Zou jij een sap detox proberen? Laat he me weten in een reactie hieronder. En als je vragen hebt mag dat natuurlijk ook :)

 

Liefs,
Saar


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.