Stekkie ecosysteem, nooit meer water geven!

Hoe werkt deze ideale plantenwereld?

"Stekkie is een handgemaakt, onderhoudsloos gesloten mini ecosysteem oftewel een biotoop in een afgesloten fles. Die moeilijke woorden betekenen dat er in de fles diverse levensvormen zijn te vinden. Je vindt er verschillende soorten planten en soms ontstaan er ook paddenstoelen uit sporen die in de grond zitten. We noemen het een gesloten ecosysteem omdat we ervoor zorgen dat er niks in én ook niet uit de fles kan."

Ideaal

Klinkt super ideaal toch!? Dat vond ik ook en ik wilde er dan ook heel graag een in huis halen.  Na uitleg van Bart, de oprichter en bedenker van Stekkie, begreep ik nog beter hoe het in zijn werk gaat. De flessen worden uit Italië gehaald, het zijn gebruikte wijnflessen in verschillende formaten. Deze worden grondig schoongemaakt waarna de fles gevuld kan worden. Er wordt gebruik gemaakt van hydrokorrels op de bodem. Waar aarde overheen gelegd wordt en een verborgen systeem die zorgt voor optimale afgifte van vocht. De bovenste laag aarde krijgt voldoende lang werkende voeding en er wordt een speciaal kruid aan toegevoegd. Dit houd eventuele fruitvliegjes tegen om eitjes te leggen in de vochtige grond. De verschillende tropische planten worden samen met wat schors en bolmos in de aarde gezet.  Deze laatste 2 hebben ook een belangrijke functie, namelijk de vochtbalans in de fles bewaren. De voeding en water is vooraf zorgvuldig afgemeten en de kurk hoeft daarom nooit van de fles afgehaald te worden. Het mini ecosysteem verzorgdt zichzelf. Ik zei toch, ideaal!

 

Verschillende maten en kleuren

Er is genoeg keuze uit verschillende flessen. Ze hebben 4 maten: S,M,L, XL. De fles die je bij mij ziet staan is maat L en deze is ruim een halve meter hoog. Je kunt hierbij ook nog kiezen uit een accent kleur van 1 plantje: geel, rood of roze (ik heb geel).

Daarnaast kun je kiezen of je een fles wil met of zonder lamp. Ik vind het lampje geweldig en zoveel sfeer geven, aanrader hoor! De lamp is  helemaal speciaal ontwikkeld omdat het wel goed tegen vocht moet kunnen. Een zacht led lampje wat zo'n 15.000 uur meegaat! Super zuinig dus.

Als laatste optie kan je ook nog kiezen of je de fles wilt ophangen in een macramé hanger, deze zijn  verkrijgbaar in okergeel, beige en groen. 

Optimale levensduur tips

  • De biotoop heeft echt UV licht nodig, dus het is belangrijk dat deze op een lichte plek staat, niet in direct zonlicht. 
  • Haal de kurk niet van de fles, ook niet bij condens. Dit hoort bij het natuurlijke circulatieproces.
  • Draai de fles elke maand 180º, want planten groeien immers naar het licht toe. Zo blijven de plantjes gelijkmatig groeien.
  • De meest ideale temperatuur is tussen de 15 en 25 graden. Verplaats de plant niet wekelijks naar een andere plek of ander klimaat. Hij heeft tijd nodig om zich aan te passen.

Test en garantie

Wat ik zo tof vind aan Stekkie is dat ze na het vullen van de fles deze eerst 3 weken testen in de werkplaats. Pas al deze goed gekeurd is mag deze afgeleverd worden aan de klant. Het wordt persoonlijk bezorgd door de koerier die graag wil dat de fles uitgepakt wordt bij de voordeur. Zo wordt er dubbel gecheckt of de biotoop in goede staat is aangekomen bij de klant. 

Door het zorgvuldig uit testen van verschillende planten, culturen en vochtigheidsgraad weet Bart van Stekkie precies hoe je een flessentuin het beste kan vullen voor een optimaal lang resultaat. Hij geeft je dan ook een jaar garantie!

Visie

De visie die Bart heeft deel ik van harte. Het kweken van planten en bloemen, het vervoeren ervan en uiteindelijk vrij snel op de composthoop belanden zorgt voor een hoop CO2 uitstoot. Stekkie maakt gebruik van tweedehands of gerecycled glas en je kunt met een flessentuin bij goed gebruik jaren plezier van beleven. Het is een gesloten systeem en behoeft geen water. Beter kan je het niet hebben lijkt me. 

Voor meer informatie kijk dan zeker even op de website van www.stekkie.shop 

Heb je vragen of opmerkingen laat dan zeker een reactie achter of stuur Bart van Stekkie even een berichtje.

Liefs,

Sarah

 

NB. De hele maand januari 2022 krijg je met de code 'HUISVANSAAR10' 10% korting op het assortiment van Stekkie. 

 

dit is een samenwerking 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.