Keto dieet wat is dat?

Sinds 7 weken ben ik bezig met het Keto dieet. Het begon met dat ik voor een bruiloft in een jurk wilde passen die al in mijn kast hing. Hij zat erg strak en toen ik op de weegschaal ging staan ging bij mij ook de knop om. Hier moet iets aan veranderen!

Door een goede vriendin op het idee gebracht om keto te gaan eten. Niet alleen vanwege het afvallen maar ook met het zicht op minder reumatische klachten. Suikers veroorzaken immers ontstekingen in je lichaam, wat je bij reuma juist wilt voorkomen.

Ik ben echt geen alwetende over dit dieet en natuurlijk pas net bezig, maar deel graag mijn ervaring en kennis wat ik tot nu toe heb opgedaan.

Op het moment van schrijven ben ik 6 kg kwijtgeraakt (zie onderaan voor update)

Wat is keto?

Kort gezegd werkt de formule als volgt: Minder koolhydraten -> betere vetverbranding -> minder honger -> minder eten -> minder calorieën -> gewichtsverlies.

Bij keto eet je dus een minimale hoeveelheid aan koolhydraten die je voornamelijk uit groenten, vlees en noten haalt. Je mag zo'n 20-30gram koolhydraten per dag eten. Je vult dit aan met eiwitten en goede vetten. Wat betekent dat je geen vette hap van de snackbar kan gaan eten natuurlijk.

Hierdoor kom je in een stabielere fase van je bloedsuikergehalte. Je hebt niet continu trek naar meer of behoefte aan suiker. je eet meer functioneel en op de momenten dat je echt moet eten om aan je dagelijkse calorie behoefte te komen. 

Ik merkte na een paar weken dat heel mijn zucht naar zoet verdwenen is. Het moeilijke vind ik wel om geen brood te eten of een keer noodles of frietjes. Mijn behoefte ligt nu voornamelijk bij het zout/hartig. Als ik hier trek in heb neem ik geregeld een 20gr noten (amandelen of macademia).  Super goed voor je eiwit en vet toevoeging. 

Meten is weten

Wat ik persoonlijk heel prettig vind is het afwegen en invoeren van alles wat ik eet. Hiermee kun je goed je macro's bijhouden (khd, eiwit, vet). Ik gebruik de gratis versie van Lifesum app die ik heel fijn en makkelijk vind werken. Ook staan hier enorm veel producten al opgeslagen, maar kan je het niet vinden dan scan je gemakkelijk de streepjescode van je product voor de juiste macro's. 

Op den duur kan je een beetje inschatten wat je wel en niet kunt eten op een dag. Maar alsnog houd ik het heel graag bij om niet over de 30gr khd per dag uit te komen. Want dat blijft best een lastige opgave. 

Voorbeeld van een dagmenu

Natuurlijk kun je eindeloos variëren maar hier een aantal opties wat je zou kunnen eten op een dag:

Ontbijt:

  • Chia pudding met kokosmelk (recept vind je hier)
  • 150gr Kokosyoghurt volvet 17% met max 30gr fruit, 5gr cacaonibs en/of kokos chips (wees zuinig en weeg af zodat je niet teveel khd binnen heb als je dag net begonnen is)
  • Ontbijt bowl met 2x roerei, halve avocado, 3 plakjes serranoham, gebakken spinazie of komkommer schijfjes

Lunch:

  • Omelet met kaas&champignons of zalm&spinazie
  • Salade met ijsbergsla, gekookt ei, geitenkaas, halve avocado, paprika, tomaat en komkommer 
  • Gevulde soep met groenten en vlees (bijv kimchi soep)
  • BLT sandwich van sla met bacon, tomaat, augurk en kaas

Diner:

Maak het recept waar je trek in hebt, maar blijf weg van de koolhydraten zoals aardappel, rijst, pasta, wraps en brood. Ik kook als het kan 1 gerecht maar eet zelf geen koolhydraten terwijl mijn mannen dat wel eten. Soms maak ik extra groenten voor mezelf erbij als vulling. Bijv courgettini in de pasta of Japanse ramen

Eet voldoende groenten en een stuk vlees en/of ei. Vul evt. aan met kaas.

Voordelen & nadelen

Het heeft voor mij echt een groot voordeel dat ik minder last heb van mijn reuma en mijn gevoelige darmen/opgezette buik. En daarbij val ik ongeveer 1 kg per week af wat natuurlijk heel netjes is.

Het nadeel vind ik is dat je soms echt hele lekkere gerechten deels niet kan eten en je beperkter ben in je keuze. Ook is het even wennen om overal over na te denken en in te voeren, wanneer je zeker wilt zijn dat je de juiste macro's tot je neemt. Met uit eten vind ik het helemaal lastig omdat je niet alle hoeveelheden weet en je het moet gokken. 

Maar natuurlijk moet er ooit een keer een uitzondering gemaakt worden of een 'cheat day'. En dat doe ik ook zeker hoor want we moeten wel een beetje leven he ;) 

Update 2023

Inmiddels bijna een jaar verder na het starten met eten volgens de keto lifestyle. Ik kan je zeggen ik wil niet meer anders! Ben er helemaal aan gewend, heb ontdekt dat ik niet goed tegen gluten kan en wél juist tegen zuivel (waarvan ik altijd dacht van niet). Ik voel me happy en ben 14kg afgevallen! Zie hieronder de before & after. Zegt genoeg toch :) 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.