Eier vasten / Egg-fast

Eier vasten kun je gebruiken om dieper in ketose te komen en van een plateau af te komen.  Het zorgt ervoor dat je vetverbranding wordt aangesproken en alle 'rotzooi' even opgeruimd wordt. Dit is ook ideaal om bijvoorbeeld voor je vakantie te gebruiken of net erna ;)

Vroeger werd gedacht dat eieren slecht waren voor je cholesterol, maar nieuwe inzichten laten zien dat het cholesterol in eieren helemaal niet slecht is. Eieren hebben zelfs een heleboel voordelen zoals vitamine B12, Omega 3 vetzuren en aminozuren. Eieren verlagen zelfs het risico op herseninfarcten en hersenbloedingen. 

Zelf heb ik dit eier vasten voor het eerst gedaan om eigenlijk te proberen van een plateau af te komen en alles weer in gang te zetten. Ik deel hierbij mijn persoonlijke ervaring. Het kan voor iedereen natuurlijk anders uitpakken.

Gevulde eitjes met jong belegen kaas

Roerei met mayonaise

Het originele Egg-fast

Het Egg-fast is ontwikkeld door Jimmy Moore die in een maand tijd 13 kg is afgevallen door bijna alleen maar eieren te eten. Het dieet schrijft voor: hoog in vet, medium in eiwit en laag in koolhydraten. Eieren bevatten voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit voornamelijk in de dooier en is onverzadigd, wat goed is. Daarnaast bevatten ze veel vitamines en mineralen. Eieren bevatten ook Choline, deze heb je nodig voor de ontgiftende functie van je lever.

Belangrijk is dat je dit maar maximaal 3-5 dagen mag doen omdat je anders het risico loopt op vitamine tekorten.

Dit zijn de regels die Jimmy origineel heeft opgesteld, maar er zijn in de loop der jaren wel wat variaties ontstaan.

 •  Je eet alleen eieren, kaas en vet in de vorm van roomboter, kokosolie of olijfolie. Je eet dus geen groenten of vlees tijdens deze dagen.
 • Eet 3 maaltijden met minstens 6 eieren totaal op een dag
 • Eet 1 eetlepel boter/kokosolie per geconsumeerd ei
 • Eet binnen 30 minuten na het opstaan minstens 1 ei
 • De ei-maaltijden moeten idealiter elke 3 uur worden gegeten, maar niet meer dan elke 5 uur
 • Krijg je echt honger, eet dan een extra ei
 • Naast de vet bron voeg je 25gr kaas toe per ei (dit kan ook brie, monchou, mascarpone etc. zijn)
 • Gebruik het liefst omega-3-vetten en biologische eieren
 • Stop met eten 3 uur voordat je gaat slapen
 • Light frisdrank is toegestaan ​​tot 1 glas per dag (ik nam er wel eens 2 of 3)
 • Drink zeker 1,5-2 liter water per dag!
 • Vul je elektrolyten goed aan. Dit zijn magnesium, natrium en kalium (ik nam hiervoor extra voeding supplementen)
 • Kijk goed uit welke kruiden je gebruikt, sommige kunnen ongewenst ook extra koolhydraten bevatten.

Bijwerkingen

Een egg fast is echt bedoeld om van een plateau af te komen voor iemand die al ketogeen of koolhydraat arm eet. Je lichaam is al gewend aan het verbranden van vet doordat je in ketose zit. Dit is geen dieet wat je zomaar vanuit het niets kunt gaan volgen. 

Je kan (weer) last krijgen van alle verschijnselen die horen bij de 'keto griep' omdat je dieper in ketose raakt. Maar daarbij kun je ook last krijgen van vermoeidheid, prikkelbaar, slaapproblemen, slechte adem en weinig energie. Dit kun je ondervangen door magnesium te gebruiken tijdens het dieet. 

Doordat je geen vezels binnenkrijgt kun je ook sneller last krijgen van verstopping. Zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag om dit te voorkomen. Persoonlijk heb ik er geen last van gehad door de liters water die ik dronk. 

Vanwege het vitamine tekort wat er kan ontstaan is het aan te raden de egg fast maximaal 5 dagen te volgen. Daarna kun je starten met langzaam afbouwen. Wanneer je je tijdens het dieet niet goed voelt is het belangrijk naar je lichaam te luisteren en direct ermee te stoppen!

Mijn persoonlijke ervaring

Sinds een klein jaar eet ik al ketogeen. Het is een nieuwe levensstijl geworden, waarbij ik mij heel prettig voel. Met name omdat dit bijna alle reumatische klachten heeft doen laten verdwijnen. Daarvoor zat ik compleet aan te grond qua pijn en wisten de specialisten niet meer welke medicatie ze moesten geven om mij van de klachten te verlichten. Ik ben 14kg lichter en heb nu een gezond gewicht, wat er ook voor zorgt dat er minder kilo's op mijn gewrichten leunt. Win win!

Al sinds een aantal maanden bleef ik steeds hangen op hetzelfde gewicht, terwijl mijn plan was eigenlijk nog een paar kg er vanaf te krijgen. Vandaar dat ik het egg fast wilde proberen van het plateau af te komen. Ik heb mij goed ingelezen in de voorwaarden en bijwerkingen en ben naar de winkel gegaan om alles in te slaan voor een geslaagde 'fast'. Mijn doel was om dit 4 dagen vol te houden!

Ik ben online op zoek gegaan naar allerlei variaties op ei met kaas om het een beetje spannend te houden. Daarbij vooral veel water gedronken om maar te 'vullen'. 

De eerste dag ging mij qua eten best goed af, alleen merkte ik wel dat ik minder energie had en vroeg naar bed wilde. Dag twee begon ok, maar ik kreeg wel al moeite met de weinige variatie van eten (ik houd echt van eten en lekkere ingewikkelde recepten maken, dus dit wordt erg snel saai voor een Bourgondiër zoals ik). Dag drie begon nog oké, maar tegen het einde van de middag voelde ik mij niet lekker. Mijn lijf schreeuwde om groenten en ik heb toen besloten dat 3 dagen voor mij de max was. Daarna heb ik nog 2 dagen netjes afgebouwd. 

Uiteindelijk was ik na 3 dagen -1,5kg. Daarna ben ik helaas niet meer blijven afvallen en heb ik geaccepteerd dat ik nu een gezond gewicht heb en ik verlost ben van mijn reumatische klachten. Wat uiteindelijk de allergrootste winst is!

Afbouwen egg fast

Na het vasten is het belangrijk dat je 2 dagen afbouwt om ervoor te zorgen dat je niet de kilo's die je afgevallen bent meteen weer aankomt. Hierbij is de richtlijn om bij 2 van de 3 maaltijden per dag nog eieren toe te voegen. Je lichaam moet langzaam weer wennen aan de andere voedingstoffen die het binnenkrijgt van groenten en vlees. 

Recepten

Ik ben vooral veel online opzoek gegaan naar egg fast recepten. Zo blijft het vrij eentonige dieet toch een klein beetje gevarieerd. Je wil immers voorkomen dat na dag 1 de eieren al uit je neus komen ;)

Zorg er voor dat je per ei 25gr kaas toevoegt en daarnaast nog vet om in te bakken zoals kokosolie, olijfolie of ghee. 

Mogelijkheden:

 • Roerei met mayonaise en geraspte kaas
 • Gevulde eitjes met kaasblokjes ernaast
 • Speculaas muffins: 25 gr roomkaas, 25gr roomboter, 2 eieren, speculaaskruiden. Smelt de roomkaas en roomboter, voeg daar de eieren en kruiden bij en roer goed door. Vul muffinvormpjes en bak af op 180C voor +-25min
 • Roomkaas pannenkoek: 50gr roomkaas, 2 eieren, erythritol of stevia kristal sweet, 2 eetlepels roomboter.
 • Omelet: 3 eieren, 50gr monchou, 25 gr  (vegan)philadelphia als vulling
 • Keto Fettuccini Alfredo naar recept van Ibreathimhungry: 2 eieren, 25 gram roomkaas, 25gr mascarpone, 1 el parmazaanse kaas, 1el boter, zout, peper en knoflookpoeder naar smaak.

Mascarpone pannenkoekjes

Omelet

Fettuccini Alfredo

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.