Nieuwe keuken kopen? Dit zijn mijn tips!

De parel, het kloppend hart, de place to be... juist dat is onze keuken. Een prachtige grote keuken waarover we heel lang hebben kunnen nadenken. De verbouwing startte later dan gedacht en dat gaf ons meer tijd om nog eens te overdenken wat we nu echt wilde. 

Laten uit tekenen

We zijn naar Aswa keukens gegaan omdat we dit door meerderen aangeraden kregen. Hier troffen we een fijne man die heel creatief was en eigenlijk binnenhuisarchitect. In no time hadden we een bijzonder interessante tekening op basis van onze plattengrond. We kozen het blad en de kleur keuken uit en gingen naar huis met een offerte. Toen we een paar dagen later de 3D beelden in de mail kregen begon ik te twijfelen en ben ik geswitcht van een witte keuken met donker blad naar een volledig zwarte keuken. Omdat we later nog een meter extra gingen uitbouwen dan eerst gepland was hadden we nog meer ruimte voor de keuken en is er een nieuwe tekening gemaakt. Ik heb er geen moment spijt van en ben nog elke keer verliefd als ik de keuken binnenloop. Wat een heerlijke plek.

Het leuke vind ik dat de keuken uit 3 delen bestaat en het compleet asymmetrisch is. Ook heeft de keukenboer het eiland om de steunpilaar heen getekend. Hier zit stroom in en valt dus super mooi weg in het geheel. Zelf had ik dit nooit kunnen bedenken. 

 

Keuzes maken

 

Een keuken is om te beginnen al ontzettend duur, maar je kan het zelf zo duur maken als je wilt. Wij hebben een aantal keuzes gemaakt waar we meer voor moesten betalen maar uiteindelijk de moeite waard zijn geweest.

  • Het blad van de keuken is Dekton, een vrij nieuw materiaal vervaardigd uit kwarts, glas en porselein.  Het heeft een hoge krasbestendigheid, vlekken maken geen kans en het verkleurd niet door UV straling. Het vergt geen onderhoud en gaat levenlang mee. Daar betaal je wel een hogere prijs voor. Wij vonden dit veruit het mooiste materiaal en krijgen nog steeds complimenten over hoe het eruit ziet.
  • We hebben gekozen voor 2 ovens. Een oven is een combi met magnetron de andere een stoomoven. Ook dit is weer een prijsverschil van zo'n duizend euro, maar een stoomoven is echt een toevoegingen voor die gene die graag kookt en bakt. De groenten zijn smaakvoller, je bakt smeuïger en (bevroren)eten kun je heel geleidelijk en lekker opwarmen alsof je het dezelfde dag hebt gemaakt. Ook dit is echt een keuze om te overwegen.
  • Wij drinken heel erg veel thee en ik wilde daarom erg graag een Quooker. Ook weer een 1400 euro extra die je had kunnen besparen. Maar ik vind het zoveel waard om snel thee te pakken en de pannen al vol kokend water te doen voor ik ze op de kookplaat zet. Dat dit zeker de moeite waard is.
  • Ik wilde graag een grotere kookplaat, we hadden al inductie met 4 pits, alleen met Aziatisch koken heb je vaak veel pannen tegelijker tijd op staan waardoor er nog al plek te kort kon zijn. Nu hebben we een kookplaat met 5 plekken om te koken waarvan 1 geschakeld is voor een grillplaat bijvoorbeeld. Het blad ligt in het werkblad wat super gemakkelijk is met schoonmaken. Ook dit kan ik je zeker aanraden als je van koken en gemakkelijk houd.
  • Nog nooit eerder hadden we een grote koelkast, het was altijd een tafel model. Nu hebben we het grootste formaat koelkast van 1.80mtr. De vriezer hebben we in het eiland gezet. Wij vriezen nooit heel veel in dus met drie lades hebben we voldoende ruimte. Weer een ideale oplossing voor ons, maar zeker goed om over na te denken wat voor jou het belangrijkste is.
  • Omdat we geen bijkeuken, kelder of trappenkast hebben miste we ruimte om onze stofzuiger en poets spullen op te bergen. Daarom is een van de hoge kasten de schoonmaak kast geworden. 
  • De vorige keuken was piepklein en had een tekort aan werkblad. Dat was zeker ook een heel belangrijk punt in de beslissing. We hebben nu twee eilanden, 1 eiland is 300x90 en de andere 300x65. Genoeg werkblad om aan te werken en met meerdere mensen aan te staan. Een fantastische luxe. 

 

Marokkaanse tegels van Zellige

Als kers op de taart hebben we de keuken laten betegelen met handgemaakte waaier tegeltjes van Zellige uit Marokko, de blanc poisson echelles. Ik heb ze besteld bij Designtegels, zij halen ze een paar keer per jaar uit Marokko. Ook dit is geen goedkope keuze geweest, maar ik wilde ze perse hebben. En wat maakt het de keuken compleet en af! Het zijn hele gemakkelijke tegels die perfect schoongemaakt kunnen worden met allerlei schoonmaakproducten. Lekker gemakkelijk dus. 

 

Hopelijk heb je na het lezen van mijn ervaringen en tips wat meer duidelijk hoe jij je ultieme keuken zou willen laten maken.

Heb je nog vragen of opmerkingen laat dan vooral een reactie achter. Vind ik leuk!

Liefs,

Saar

Reactie plaatsen

Reacties

Ellis Turkenburg
een jaar geleden

Goedemiddag, Wij hebben dus ook een nieuwe keuken geplaatst. Nu ook de zelige tegels maar nog niemand om te plaatsen. Heb jij een betrouwbaar adres voor mij? Of denk je dat we dit zelf kunnen? Hoe hebben jullie de zijkant zo mooi recht gemaakt? Graag hoor ik van je. Met vriendelijke groet Ellis

Sarah
een jaar geleden

Hoi Elllis,
Wij hebben ze laten zetten door een tegelzetter uit het dorp hier. Dat zou wel mijn advies zijn om het te laten doen. Het is nogal een gepuzzel met het uitleggen en berekenen hoe je uitkomt met de voeg. Onze zijkant is recht afgesneden gelijk met het eiland. dat kan je zien op de laatste foto aan de linker kant naast het koffiezet apparaat :)
Succes!